SRBIJA HAKUJE KORONU: NAŠI INOVATORI VOLONTERSKI KREIRALI REŠENJA ZA UGROŽENE OD KORONE

 

SRBIJA HAKUJE KORONU: NAŠI INOVATORI VOLONTERSKI KREIRALI REŠENJA ZA UGROŽENE OD KORONE

Zdravo!

Mi smo grupa tehnoloških stručnjaka i inovatora koji nisu mogli da skrštenih ruku gledaju kako epidemija korona virusa napada naše društvo, gde su neke od najvažnijih i najranjivijih grupa, poput zdravstvenih radnika koji su bili izloženi na milost i nemilost ovoj smrtonosnoj bolesti.

Zbog toga smo se pod imenom Vizionari Srbije organizovali i mobilisali u prvim danima epidemije u Srbiji i za mesec dana napravili preko 45.000 vizira i podelili ih zdravstvenim radnicima i drugim ugroženim licima širom zemlje.

Zaštitni viziri su bili samo prva linija pomoći, još mnogo rešenja je potrebno širom zemlje danas, a koliko će biti potrebno za naredne talase virusa ne može niko da zna.

Zato smo naša znanja i veštine usmerili na kreiranje sledećih važnih rešenja (više informacija dalje ispod):

  1. Hermetičke zaštitne maske za lice (Full face maske)
  2. Neinvazivni Respirator
  3. Kapija za dezinfekciju
  4. Sterilizator prostora (operacione sale)
  5. Softverska rešenja

Za prethodne 2 nedelje je preko 100 izvanrednih profesionalaca kreiralo ova rešenja koja su već u rukama naših doktora, dok neke tek treba da proverimo u praksi pre nego što krenemo u masovnu proizvodnju.

Za sve detaljnije informacije o događaju, napretku i vestima pratite Srbija Hakuje Koronu Facebook grupu.

DETALJNIJE INFORMACIJE O REŠENJIMA

Hermetičke zaštitne maske za lice – Full Face maske

Ove maske imaju bar 3 različita cilja:

1) Zaštitu medicinskih radnika, ali potencijalno i ostalog ugroženog stanovništva visokog rizika zaraze COVID-19 virusom. Zaštita se osobi pruža u vidu potpunog izolovanja lica i prečišćavanjem vazduha koji se udiše (adaptacija sa HEPA filterom odobrenim od strane nadlezne institucije)

2) Zaštita pacijenata na respiratoru (adaptacija na postojeće sisteme kliničkih respiratora)

3) Zamena za respiratore kod blažih oblika (adaptacija sa PEEP ventilom na komprimovani vazduh i nekliničke respiratore)

Maske su bazirane na postojećim maskama za ronjenje (“snorkling”). Izrađuju se 3D štampani adapteri koji omogućavaju da se medicinski HEPA filteri za vazduh montiraju na masku koja prekriva celo lice. Adapteri mogu da se menjaju, pa maska može da se priključi i na respirator u slučaju da ponestanu fabričke maske ili je potrebno da više pacijenata koristi isti respirator.

Sve tri svrhe su već testirane u realnim uslovima u nadleznim ustanovama.

Neinvazivni respirator

Cilj ovog uređaja je da olakša disanje pacijenata u nekoliko faza plućne bolesti. U određenim situacijama, kada pacijentima otkažu pluća, stavljaju se na invanzivni respirator. Nakon “skidanja” sa invanzivnog respiratora, čoveku je neophodan oporavak, odnosno navikavanje na disanje bez respirator. Takođe, u blažim oblicima bolesti može se koristiti jednostavniji oblik respiratora gde nije potrebna intubacija, što može povećati šansu da bolest ni ne eskalira do nivoa gde je potreban invazivni respirator. U svim tim situacijama predloženi Neinvazivni respirator može biti od pomoći.

Uređaj je osmišljen tako da sa istim hardverom respirator može raditi u nekoliko različitih modova. Uz to što pacijentu dostavlja kontrolisanu koncentraciju kiseonika, on može pomagati pacijentu tako što će pomagati njegove udahe i obezbeđivati nadpritisak, a može i potpuno odmeniti mehanički rad pluća na pacijentima koji nisu sposobni da dišu samostalno.

Ovaj Neinvazicni respirator se sastavlja od delova koji se lako mogu nabaviti u prodavnicama i ima ih u širokoj ponudi. U kombinaciji sa open source licencom biće dostupan za repliciranje čitavom svetu.

Tim trenutno radi akvitno na pripremi prvog prototipa, i pretpostablja da će u narednih par dana imati respirator koji radi CPAP, bez vlaženja vazduha i bez mešanja gasova, ali spreman za inicijalno testiranje u saradnji sa strukom.

Sledeći koraci u naredne 2 nedelje su CMV mod, sa vlagom i potencijalno mešanjem gasova kao i Assist Control mod

Kapija za dezinfekciju

Zadatak ovog izazova je pronalaženje rešenja za dezinfekciju medicinskog osoblja pri izlazu iz “prljavih zona” bolnice. Posle gotovo 2 nedelje veoma požrtvovanog angažovanja, rada i istraživanja od strane svih uključenih hakera, došli smo do rešenja za dezinfekcionu kapiju koja ima sledeća svojstva

Pomaže najugroženijim zdravstvenim radnicima u crvenoj zoni tako što “drastično” umanjuje rizik od zaraze pri skidanju zaštitne opreme

Projektovan je tako da bude jednostavan, samim tim je cost effective, u delovima je lak za transport i sklapanje (IKEA stil) i što je najbitnije, kada se ne koristi ne zauzima fiksan prostor nego se kroz njega može proći

Koristili smo lako dostupne komponente u projektovanju, kako bi nabavka, sklapanje i servisiranje bili što lakši

U saradnji sa stručnjacima iz reona hemije, pronašli smo i efikasan dezinficijens, Sanosil, koji ne reaguje sa materijalima, zaštitnom opremom, pa čak ni golom kožom a ubija virus u roku od 10 sekundi i ima sve potrebne sertifikate kako bi bio odobren za korišćenje u borbi protiv virusa. Takođe se može koristiti i Etanol

Fokus naše mašine jeste da bude što jednostavnija za primenu, sa što manje inputa od strane osoblja koje je koristi i servisira (dopunjuje dezinficijens). Želimo da svedemo input (umornog i dekoncentrisanog) korisnika na stiskanje jednog tastera, nakon čega će mašina odraditi ciklus dezinfekcije (samim tim očistiti i sam taster) i dati zvučnu i svetlosnu naznaku kada je ciklus gotov

Očekujemo da će prvi prototip biti sklopljen i spreman za testiranje i validaciju rešenja u narednih nekoliko dana. Shodno tome po izvršenom testiranju prvog prototipa od strane nadležnih ustanova, bićemo u mogućnosti da odlučimo o daljim koracima a u smeru proizvodnje ovog rešenja, kako bi zdravstvene ustanove bile u mogucnosti da koriste ovo rešenje.

Sterilizator prostorije (operaciona sala)

Zadatak ovog izazova je smanjenje koncentracije virusa u vazduhu u zatvorenim prostorijama, a posebno u operacionim salama.

Uređaj koji vredni hakeri projektuju koristiće zdravstvenim ustanovama kako bi drastično smanjio količinu virusa u operacionim salama i to za vreme operacije (doktori kod urgentnih slučajeva ne znaju da li je pacijent zaražen).

Uređaj recirkuliše vazduh, provlačeći ga kroz HEPA filter velike gustine, koji je izložen UVC zračenju sa obe strane, tako da je vazduh na izlazu iz uređaja potpuno očišćen i bez mikroorganizama.

Posle skoro dve nedelje zajedničkog rada i istraživanja svih angažovanih hakera, očekujemo da će prvi prototip biti sklopljen i spreman za testiranje i validaciju rešenja u narednih nekoliko dana. Shodno tome po izvršenom testiranju prvog prototipa od strane nadležnih ustanova, bićemo u mogućnosti da odlučimo o daljim koracima a u smeru proizvodnje ovog sofisticiranog i zdravstvenim ustanovama potrebnog uredjaja